Dry January: een maand niet gedronken, en nu?

Drinks sign
 • Save

Ik dronk een maand niet. Halverwege januari gaf ik jullie al eens een update over hoe dat ging. Afgelopen dinsdag had ik er precies 31 alcoholvrije dagen opzitten. Tijd om terug te kijken op mijn eerste Dry January ooit.

Lees ook:

Even kort terug naar het begin. Eén van mijn doelen dit jaar was om gezonder te leven. In augustus woog ik meer dan 100 kilo en eind vorig jaar had ik voor mezelf al vastgesteld: dit moet anders. Door meer te bewegen en anders te eten viel ik al flink af. Niet drinken zou daar enorm bij helpen. Waarom niet een keer meedoen aan Dry January?

Ik vertelde al dat de eerste dagen voorbij vlogen, maar dat ik richting het eerste weekend de fout inging. Op een nieuwjaarsborrel won de gewoonte van het verstand. Ik nam me toen voor om weer opnieuw te beginnen en dat niet nog eens te laten gebeuren. Dat slaagde en al snel had niet drinken zijn effect op mijn leven. Ik slaap beter, heb minder de neiging tot snacken en voel me veel energieker. Ook zal het niet drinken op mijn fysiek een goede weerslag hebben gehad, ik sport inmiddels twee tot drie keer per week en voel me beter dan ooit. In totaal viel ik deze maand 5,1 kilo af en daalde mijn lichaamsvetpercentage met 0,9 procent.

Gek eigenlijk, hè? Volgens de test die ik eerder deed dronk ik best veel, terwijl ik dat zelf vanuit de gewoonte eigenlijk niet echt door had. Ik dacht ook dat ik momenten of dingen zou missen. Op één feestje na (aan het begin van de maand, dat ik zelf bewust oversloeg) heb ik dat gevoel totaal niet. Commentaar was er zeker, vooral in de voetbalkantine. Maar na drie rondjes Spa Rood en 0.0-bier was daar de nieuwigheid ook wel vanaf en verstomde de grappen.

Naast Dry January was ik, zoals ik al vertelde, al bezig met gezonder leven. Het is lastig om alle positieve effecten specifiek aan het niet-drinken toe te wijzen, maar het heeft zeker geholpen. Voorlopig houd ik het alcoholvrije bestaan gewoon even vol, maar richting de zomer weet ik zeker dat ik wel weer eens een lekker drankje bestel als ik zit te genieten in de zon.

Hebben jullie meegedaan aan Dry January? En wat doe jij om al dan niet gezonder te leven? Ik hoor het graag van je, want ik ben erg benieuwd. Laat je reactie hieronder achter.

Photo by Stéphan Valentin on Unsplash

6 Antwoorden op “Dry January: een maand niet gedronken, en nu?

  1. Dagelijks hardlopen; wat een doorzettingsvermogen en dedication! Erg knap! Ik zet er over na te denken om me eens in te schrijven voor een hardloopwedstrijd, om zo weer ‘stok achter de deur’-motivatie te creëren en weer een mooi doel/uitdaging te hebben… Ik ben er nog niet uit… 🙂

 1. Hallo ik ben niet op 1 januari begonnen maar op 1 februari
  Het gaat goed moet ik zeggen
  Ik moet nu doorzetten want ik heb het al 2 keer eerder geprobeerd en
  Is toen niet gelukt
  Maar mijn leeftijd doet mij nu beseffen dat ik geen keuze meer heb
  Ik word 65 jaar en wil graag nog veel gezonder gaan leven
  Heb niet altijd zoveel gedronken en drink alleen wijn
  Ik hoop dat voor jou het ook goed gaat komen
  Met vriendelijke groet
  Leren van anderen

  1. Fijn om te horen dat je op de goede weg bent! Een van de meest voor de hand liggende tips heeft mij het best geholpen: het gewoon niet meer in huis halen. Daarnaast heeft het delen van mijn doel gezorgd voor goede motivatie en een stok achter de deur. Veel succes op weg naar een gezonder leven! Ik weet zeker dat je het kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.