Hoe ik 15 kilo ben afgevallen

Man op berg handen omhoog
 • Save

Als ik aan mensen in mijn omgeving vertel dat ik bijna 15 kilo ben afgevallen, kijken ze me verbaasd aan. “Maar je was toch helemaal niet dik?”, krijg ik bijna als standaardantwoord terug. Schijn bedroog, want ik woog meer dan 100 kilo en had een BMI van 28,6.

3 januari 2019: 101,2 kg

I hit rock bottom. Nog nooit was ik zo zwaar geweest in mijn hele leven. De feestdagen had ik doorgebracht in Dublin, volop genietend van alle gezelligheid die de Ierse hoofdstad had te bieden. We togen van pub naar pub. Terug in Nederland schrok ik me een ongeluk toen ik na de jaarwisseling op de weegschaal stond.

Terugkijkend was het bezoek aan Ierland misschien een uitvlucht geweest? Ik weet nog dat ik niet lekker in mijn vel zat. Alles zat niet lekker, op de een of andere manier. Wellicht had dat geresulteerd in een soort vicieuze cirkel, waarbij een depressief gevoel en letterlijk niet lekker in je lijf zitten elkaar versterkte.

Jarenlang heb ik op hoog niveau gesport. Het ging mij toch niet gebeuren dat ik een BMI van 30 – dan ben je obees volgens de geleerden – ging aantikken. Dit moest veranderen en snel. En ik wist dondersgoed wat daarvoor moest gebeuren: minder eten en meer bewegen.

De knop was om. Ik volgde Het 7×7 Afslank Receptenboek van Jasper Alblas bijna letterlijk en ging, als het weer meezat, hardlopen. Het volgen van het menu was geen probleem, maar dat ik amper meer kon rennen was niet echt motiverend. De eerste keer kwam ik niet verder dan een paar honderd meter. Maar, doorzetten en gaan. Dat was het credo.

14 februari 2019: 91,7 kg

Yes, het resultaat was er! Zeven weekmenu’s, niet allemaal even lekker, verder was ik bijna tien kilo afgevallen. Ik was erg blij met dit resultaat. Voor mijn gevoel was ik vooral veel minder opgeblazen en hield ik minder vocht vast. Nog voor het mooie weer had ik een enorme stap gezet. Ik was best trots op mezelf. “Laat het voorjaar maar komen!”, dacht ik.

30 juli 2019: 99,3 kg

En dat voorjaar kwam, net als de kilo’s. Ik leefde weer als een God in Frankrijk en keek niet op een drankje of hapje meer of minder. Als ik op dinsdag na de drukste werkdag van de week naar huis kwam, had ik de Thuisbezorgd-app al geopend in de trein. En ook mijn guilty pleassure (grillworst met kaas) lag weer dagelijks op mij te wachten in de koelkast. Hardlopen deed ik niet meer, daar vond ik het te mooi weer voor.

Nog voor ik het wist ging ik weer richting die verdomde 100 kilo. Al het werk was voor niets geweest. Ik ging de zomer in met een bierbuik. En dan moest de feestweek hier in de stad nog beginnen. Ondertussen draaide de cirkel met een matig gevoel en overgewicht weer op volle toeren. Ik was weer terug bij af.

1 september 2019: 93,0 kg

Nog voor de feestweek in augustus begon, wist ik mezelf weer bij elkaar te rapen. Ik kan me herinneren dat ik de hele week amper heb gedronken (naja, minder dan de maanden daarvoor). Het ritme van een werkweek hielp me na de vakantie om ook het gezonder eten weer op te pakken. Ik wist inmiddels van Jasper Alblas dat een koolhydraatarme aanpak ervoor zorgde dat ik eenvoudig gewicht verloor.

Zo rond de herfstvakantie was ik vijf kilo afgevallen en ontving ik van de personeelsvereniging een e-mail. Of ik ook meewilde doen aan het bedrijfsfitness-programma. Ik meldde me dezelfde dag nog aan, zag dat de sportschool waar ik eerder al naar tevredenheid sportte ook meedeed en stond een week later te hijgen tijdens een intake met mijn trainer. Eén en één, minder eten en meer bewegen, waren weer twee geworden. Sindsdien sportte ik twee keer per week. En alle ongezonde troep? Niet kopen bleek de beste remedie.

27 december 2019: 91,7 kg

Opnieuw stond ik aan de vooravond van een jaarwisseling in het buitenland, zoals mijn vrienden en ik ook in januari hadden gedaan. Maar, nu was ik daadwerkelijk tien kilo afgevallen. We hebben heerlijk gewandeld en volop genoten van al het moois dat Rome ons te bieden had. Er werd een wijntje of glaasje prosecco gedronken, maar het bleef verre van de liters Guinness die we een jaar eerder in Dublin dronken. Ik had mijn doelen gedeeld met mijn vrienden en de support was real. Dit ging me niet nog een keer gebeuren.

20 januari 2020: 88,6 kg

Iets meer dan 54 weken later weeg ik minder dan ik ooit in mijn volwassen leven woog. Het sporten ben ik weer leuk gaan vinden. Ik probeer nieuwe oefeningen uit en de begeleiding in de sportschool is uitstekend. Alles gaat duizend keer makkelijker en mijn conditie en fysiek schieten vooruit.

Nieuwe koolhydraatarme recepten flans ik meerdere keren per week in elkaar. Ik doe mee aan Dry January en drink al bijna drie weken niet meer. Ongelooflijk, maar waar.

Soms heb ik ook nu nog een mindere dag, maar in mijn journal-app probeer ik die dan van mij af te schrijven. De stukken die ik nu heb geschreven werken als motivatie als ik ze later teruglees. Net als de titel van deze blogpost, overigens. Want de snelle rekenaar had al gezien dat ik nog geen 15 kilo ben afgevallen. De laatste 2 kilo moet er nog af zodat ook deze blogtitel voor mij ongelooflijk, maar waar wordt. Dat is mijn doel! I’ll keep you posted.

Wil je dat ik je op de hoogte houd van mijn vorderingen en tips, meld je dan gratis aan voor de nieuwsbrief (max. één e-mail per week): klik hier om je direct aan te melden.

Hoe zijn jouw ervaringen met afvallen? Heb je nog goede tips of wil je iets specifieks weten? Laat je reactie hieronder achter. Ik hoor graag van je!

Photo by Benjamin Davies on Unsplash

5 Antwoorden op “Hoe ik 15 kilo ben afgevallen

 1. Wat goed van je! Ik eet ook koolhydraat arm, en dat helpt me op gewicht blijven. En dan gaat het sporten ook beter.
  Ik houd mijn gewicht nog wel altijd bij in een app, want dan kan ik meteen weer iets beter opletten als het de verkeerde kant op gaat. Het meest motiverende blijft dat ik veel fitter ben dan ik was….

  1. Dat schijnt inderdaad, Audrey. Ik ben qua lengte ook niet een van de kleinsten, dus dat zal zeker ook meespelen. Bedankt voor je reactie!

 2. 3 Jaar geleden viel ik bijna 30 kilo af in een jaar tijd. Iedere dag opletten wat je eet, zo vaak nee zeggen, het was geen doen en ik was er dan ook helemaal klaar mee.
  Inmiddels zit er weer 20 kilo bij. Toevallig heb ik van de week mezelf voor het eerst weer gewogen en het viel me nog mee. Wel moet er iets gebeuren. Ik probeer nu met gezond eten en niet snoepen af te vallen, zonder tellen en menu’s uit een boekje. Ik eet veganistisch dus dat is sowieso lastig omdat geen enkele diëtist of boekenschrijver daar raad mee lijkt te weten. Over 4 weken ga ik weer wegen en zo nodig mijn plan aan passen.

  1. Bedankt voor het delen van jouw verhaal, Ikkelien. Wat voor mij ook wonderen deed was veel water (en geen frisdrank meer) drinken. Heel veel succes met je gezonde voedingspatroon, waar een wil is, is een weg 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.