10 vragen aan #4: Aaf van Zuinigaan

Getal tien
  • Save

Als nieuwkomer in de blogwereld zou ik van de makers van mijn favoriete blogs toch het nodige moeten kunnen opsteken. In deze serie ga ik op zoek naar het verhaal achter die blogs. Aan de hand van tien vragen probeer ik er achter te komen wat iemands drijfveren zijn en of er een gouden tip is voor succesvol bloggen. Deze week een gesprek met Aaf over haar blog Zuinigaan.

Wie ben je en wat is je blog?

Mijn naam is Aaf van het blog Zuinigaan. Moeder van twee volwassen dochters, inmiddels dertigers, beiden hebben met hun partner een driejarige peuter. Ik ben in mijn leven gedurende diverse perioden werkloos geweest, in totaal 17 jaar, ik leefde toen op een minimumniveau. 21 jaar geleden heb ik werk kunnen vinden en gelukkig werd ik niet opnieuw werkloos en kreeg ik na verloop van tijd zelfs een vaste aanstelling!

Mede doordat ik een erfenis kreeg, kocht ik 13 jaar geleden een huis. Dat was nèt voor de huizen- en bankencrisis. Ik realiseerde mij toen niet, dat ik te weinig pensioen had opgebouwd en ik op het moment dat ik AOW en pensioen zou krijgen, ik mijn grotendeels aflossingsvrije hypotheeklasten niet meer op zou kunnen brengen. Gelukkig bedacht ik tijdig dat hypotheek aflossen dé oplossing zou zijn voor mijn toekomstige financiële situatie.

Aaf van Zuinigaan
  • Save

Ik ben in mijn leven gedurende diverse perioden werkloos geweest, in totaal 17 jaar, ik leefde toen op een minimumniveau.

Waar gaat je blog over?

Eerst met name over besparen en hypotheekaflossen. Die hypotheek is helemaal afgelost. Hoera! Nu gaat het vooral over zuinig leven.

Waarom of waardoor en wanneer ben je begonnen met bloggen?

Vanaf circa 2003 las ik regelmatig bij anderen. Ik was toen een periode ziek en had alle tijd om andere blogs te lezen en ook las ik op consuminderfora. Ik vond het onderwerp leuk en gaf als lezer tips om te bezuinigen. Ik kocht mijn huis in maart 2007 en besloot na een paar maanden om drastisch te gaan bezuinigen met als doel om zo langzamerhand mijn hypotheek af te lossen. De start van mijn blog was in augustus 2007.

Waarom moeten we je blog gaan volgen?

Ik schrijf iedere dag, dus heb je iedere dag wat te lezen. Hoe onderscheidt mijn blog zich? Mijn onderwerpen zijn heel gevarieerd: over voeding, over zuinig zijn met energie, over zuinig zijn in de vorige eeuw, over armoede, over schulden, over consumentenbedrog en cybercrime, over pensioen, over ouderen. Verder heb ik een zeer uitgebreide leeslijst die verwijst naar andere blogs.

Screencapture Zuinigaan
  • Save
Een screencapture van het blog Zuinigaan.

Wat is het meest populaire artikel op je blog?

33 tips om duizenden euro’s per jaar te besparen”. Dit artikel uit maart 2013 heeft 26.850 pageviews. Dat komt denk ik door de aansprekende titel en inhoud. Het zijn simpele tips waar iedereen wat mee kan.

Welk artikel van jouw hand verdient volgens jou meer views?

Dat vind ik een lastige. Ik heb zo veel berichten geschreven, ik denk wel bijna 4.300. Ik zou echt niet weten wat meer pageviews zou verdienen.

Welk artikel wil je ooit nog eens gaan schrijven en waarom?

Wat mij leuk lijkt is schrijven over de door mij gevoelde competitie onder bloggers over financiële/bezuinigings onderwerpen. Soms lijkt het alsof mensen elkaar de loef afsteken: kijk eens hoeveel ik bespaar, kijk eens, ik kan heel weinig geld per week rondkomen met een gezin van 4 personen, kijk eens hoeveel geld ik al verzameld heb, ik ben de beste want ik bespaar 1500 euro per maand en kan dus al met 50 jaar stoppen met werken etc. Als ik lees bij deze bloggers, dan denk ik: wow ja, ik wil ook méér besparen, alleen omdat het kan!

Daar wil ik nu wel eens mijn gedachten over laten gaan. Laat ik mij opjutten door anderen en waarom dan, wat is eigenlijk mijn motivatie om zuinig te doen.

Welke bijzondere ervaring of welk doel heb je dankzij je blog beleefd, gesteld of bereikt?

Mede dankzij mijn blog heb ik mijn hypotheek afgelost. Dat had ik anders misschien ook gekund, maar mijn blog heeft mij goed bij de les gehouden. Daarnaast heb ik ervaren dat ik schrijven leuk vind en ik ervan geniet om steeds weer leuke nieuwe onderwerpen te vinden.

Welke gouden tip zou je aan beginnende bloggers geven?

Een grondige voorbereiding. Begin niet plompverloren, maar inventariseer eerst welke onderwerpen je zou willen behandelen en maak zeker 15 conceptblogs voordat je je eerste blog publiceert. Schaaf aan deze opzetjes en maak ze goed leesbaar. Verwerk persoonlijke ervaringen en gebruik leuke plaatjes.

Welke blogs volg je zelf graag en waarom?

Onderstaande blogs volg ik al jaren met veel plezier:

  • Lonneke Lodder – Lonneke heeft haar drukke leven in Amsterdam opgegeven en woont nu met succes halverwege een berg in Spanje. Ze geniet van de rust en van het deels zelfvoorzienend leven met een eigen bos en een eigen moestuin. Ze werkt nog wel, maar digitaal en dat kan prima buiten Nederland. Ik vind haar blog inspirerend en interessant.
  • Eenvoudig Leven – Teunie heeft tien kinderen en schrijft over haar leven met de drukte van het gezin en een eigen bedrijfje.
  • Aad Actief – Ik ben bij Adriana gaan lezen omdat ze destijds met twee volwassenen en twee kinderen rond wilde komen van 50 euro per week. Ze doet veel zelf en is nog steeds heel zuinig.

Enorm bedankt voor je tijd, Aaf! Alvast gefeliciteerd met het aankomende 12,5-jarig jubileum van Zuinigaan en nog heel veel schrijfplezier gewenst. Het was reuze interessant om jouw mening en de achtergrond bij jouw blog te horen.

Alle artikelen in de serie 10 vragen aan vind je op deze pagina. De komende weken verschijnt er iedere maandag een nieuwe bijdrage. Wil jij ook een keer te gast zijn in deze rubriek? Dan hoor ik graag van je en kun je jouw blog hier aanmelden.

“10” by chrisinplymouth is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

4 Antwoorden op “10 vragen aan #4: Aaf van Zuinigaan

  1. Mooi intervieuw van een blogster die me erg aanspreekt en al jaren aan het volgen bent. Het gaat over eenvoudige dingen en geen grote zaken. Ik zou graag het onderwerp wat ze aanhaalt eens terug zien in een blog. Het gaat niet over de hoeveelheid, maar de kwaliteit van besparen, als je dat kan.

  2. “kijk eens hoeveel ik bespaar, kijk eens” moest even hardop lachen toen ik dit las. Heb ik ook niet zoveel mee. Ik heb nog minder met “help me aan 10000 volgers op Twitter” of iets dergelijks.
    Ik lees het blog van Aaf ook regelmatig, gewoon omdat het zo herkenbaar is. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.