Mijn vijf tips voor een geslaagde stedentrip naar Rome

Rivier Tiber Rome
  • Save

Afgelopen jaarwisseling bracht ik, inmiddels naar traditie, met vrienden door in het buitenland. Dit jaar viel de keuze op Italia: a capitale Rome om precies te zijn. In dit blog zet ik vijf zaken op een rijtje waar wij enorm veel aan hebben gehad. Vijf van onze tips die Rome nóg leuker maken.

Openbaar vervoer in Rome

Het openbaar vervoer in Rome is prima geregeld. Wij hebben zelf alleen gebruik gemaakt van de metro en de rest gelopen, dat was voor ons goed te doen, maar ook de bussen rijden keurig hun rondes. Rome heeft drie metrolijnen (A, B en C – de laatste is nog volop in aanbouw) die vrijwel alle highlights op loopafstand aandoen. Om de routes te plannen gebruikten wij eenvoudig Google Maps, want alle OV in de stad is hierin realtime terug te vinden.

Kortingskaarten openbaar vervoer

Als je een paar dagen in Rome bent dan is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een van de OV-kortingskaarten. Daarmee kun je voordelig gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad (naast de metro dus ook de bussen en treinen – behalve die naar de luchthaven, zie verderop). 

Je koopt deze kaarten bij de loterijverkooppunten in de stationshallen (dus niet bij een loket) of in de automaten (vaak alleen maar muntgeld). Op station Roma Termini is dit verkooppunt onder de stationshal onderaan de roltrappen en herkenbaar aan de neonlichten en krasloten. 

Omdat we deze zelf niet konden vinden, hierbij een compleet overzicht van alle kortingskaarten voor het openbaar vervoer in Rome:

KaartPrijs Geldigheid (in alle OV-vormen)
BIT Ticket 1,50 euro 1 reis van max. 1 minuten
Rome Metro Card – 1 dag 27 euro 1 kalenderdag + Hop on Hop off-bus
Rome Metro Card – 3 dagen 39 euro 3 kalenderdag + Hop on Hop off-bus
Rome 24H Ticket 7 euro 1 kalenderdag
Roma 48H Ticket 12,50 euro 2 kalenderdag
Roma 72H Ticket 18 euro 3 kalenderdag
CIS Ticket 24 euro 7 kalenderdagen

Taxi in Rome

Van en naar het vliegveld Fiumicino reisden we eenvoudig met de taxi. Dat kost je ongeveer 50 euro en duurt zo’n 40-45 minuten. Je kunt ook met de trein, maar dan heb je een los ticket nodig (koop je in de bagagehal, houd rekening met lange rijen) en moet je op station Termini overstappen op de metro.

Wij gebruikten Uber (klik hier voor vijf euro korting op je eerste rit) voor ons vervoer van en naar het vliegveld en als we geen zin hadden om na een lange dag terug te lopen naar ons Airbnb-appartement.

Eettentjes zoeken

In Italië kun je heerlijk eten, dat weet iedereen! Wij gebruiken altijd de app Foursquare City Guide om leuke en bijzondere tentjes te vinden en slagen iedere keer weer. De app biedt de mogelijkheid om heel eenvoudig te filteren op eetmoment, prijs en veel gebruikers hebben foto’s, tips of beoordelingen achtergelaten. Het is alleen al leuk om vooraf of aan het begin van de dag door de app te scrollen op zoek naar dat ene leuke zaakje.

Borrelen in Pane e Salame is een echte aanrader.

Wij borrelden heerlijk bij Pane e Salame in de wijk Trevi. Echte Italiaanse borrelplanken met heerlijke wijn zorgden ervoor dat we even tot rust kwamen na een lange dag highlights spotten. In de buurt van het Termini-station bevindt zich het lowkey restaurant Molino. Een van de hippere tentjes in de wijk Monti.

Oud en nieuw in Rome

Ook lastig te vinden: informatie over het vieren van de jaarwisseling in Rome. Zoals als ik al zei vier ik Oud en nieuw ieder jaar in een andere Europese stad. Inmiddels heb ik samen met mijn vrienden al een hoop landen mogen bezoeken: superleuk om te zien hoe de tradities rond de jaarwisseling verschillen.

De Romeinen vieren Oud en nieuw grotendeels hetzelfde als wij in Nederland. Veel inwoners volgen de televisie-uitzendingen van de grotere televisiestations. Ook komen er veel mensen uit de wijk samen op de pleinen, daar wordt samen afgeteld en prosecco ontkurkt. Op 1 januari is er een grote nieuwjaarsparade in het oude centrum met meer dan 1.000 deelnemers, ook een leuke tip.

Veel restaurants (niet allemaal) hebben op 31 december een speciaal menu, waar je voor een vast bedrag een beperkt menu kunt gebruiken. Prijzen variëren in het toeristische deel van de stad tussen de 50 en 125 euro. Reserveren is lang niet altijd nodig. De metro rijdt de hele avond tot ca. 2.30 uur.

Vuurwerk
  • Save
Het vuurwerk bij Circus Maximus is het grootste en drukste Nieuwjaarsevenement van de stad. Photo by Julie Tupas on Unsplash

Vuurwerk en concert Circus Maximus

Wij kozen er zelf voor om de jaarwisseling in Circus Maximus bij te wonen. Daar vindt het grootste vuurwerk van Rome plaats en is er een door de stad georganiseerd concert met dansers en Italiaanse popsterren. Je mag naar dit gratis evenement niet je eigen drank meenemen, dat wordt bij de ingangen gecontroleerd, maar er staan voldoende kraampjes om later alsnog een hapje of drankje te scoren.

Kom redelijk op tijd (zo rond half tien) want de rijen zijn ongeorganiseerd en lang. In het gebied rondom het terrein kan het na de jaarwisseling wel erg druk zijn op straat, daar moet je tegen kunnen (de metro’s stoppen niet op de rond Circus Maximus gelegen stations door de grote drukte) en de straten zijn afgesloten. Je zult dus een stukje moeten lopen.

Lonely Planet – Rome

Na een paar uur in Rome heb je al snel door dat er op iedere hoek van de straat iets te zien is. Om ervoor te zorgen dat dit enorme aanbod cultuur je niet overvalt en je na vijf kerken nog weet waar je naar kijkt, is het handig om van te voren te bedenken wat je welke dag van je reis wilt zien.

Wij deelden de stad op in een aantal delen en maakten een plannetje met behulp van de Lonely Planet Rome en Google Maps (tip: maak een speciale lijst met opgeslagen plaatsen, dat navigeert superhandig). Dat doe ik overigens iedere reis, waardoor ik in de woonkamer nu een plank heb met alle Lonely Planet’s van al mijn reizen. Dat is een enorm leuke herinnering aan al deze bijzondere trips. In deze reisgidsen vind je bovendien wandelroutes en een top 10 van alle must sees in de verschillende delen van de stad.

Bonustip: ons Airbnb-appartement

Wij verbleven in Rome in het Airbnb-appartement van Andrea. Hij verwelkomde ons persoonlijk en was heel vriendelijk. Zijn appartement was keurig schoon en vooral heel erg ruim. Er zijn drie slaapkamers (1 tweepersoons-, 2 eenpersoons- en 1 uitklapbed voor 2 personen). Je kunt het appartement hier vinden, de afbeeldingen komen goed overeen met de werkelijkheid. De woning bevindt zich om de hoek bij het metrostation Lepanto, aan metrolijn A, waardoor alle bezienswaardigheden erg eenvoudig te bereiken zijn. Het oude stadscentrum bevindt zich op loopafstand. Een aanrader dus. Mocht je ook interesse hebben in een Airbnb-verblijf in Rome, meld je dan aan via deze link en ontvang direct €34,- korting op je eerste reservering.

Ben jij al eens in Rome geweest? Wat zijn jouw ervaringen en tips?

Photo by Christopher Czermak on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.