Mijn financiële doelen voor 2020

Notitieboekje met pen en telefoon
 • Save

Vorige week publiceerde ik op dit blog al mijn jaardoelen voor 2020. Een van mijn doelen was het opstellen van een financieel plan: dat is gelukt! Januari bleek voor mij een goed moment om alles een keer goed onder elkaar te zetten. Daarmee ontstond een mooi beeld van wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat en konden de financiële doelen voor het nieuwe jaar worden gesmeden.

Vaste uitgaven

Ik weet, dankzij mijn nieuw opgestelde overzicht, dat 48% van mijn inkomsten op jaarbasis gaan naar mijn vaste (hypotheek, GWE, lidmaatschappen, enz.) en variabele uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen en kleding). Ik wil 43% sparen of investeren (zie onder) en er blijft zo’n 10% over als ‘marge’. Ik hanteer een marge omdat ik het in mijn nieuwe huis lastig vind om kosten nu al helemaal juist in te schatten en ook mijn inkomen zou wel eens kunnen positief kunnen veranderen.

Reserveringen

In het nieuwe jaar wil ik beter voorbereid zijn op wat er gaat komen door reserveringen te treffen:

 • Ik wil een noodfonds gaan vullen met daarin drie keer mijn maandelijkse kosten. Dat komt neer op een bedrag van 4.500 euro en vergt een maandelijkse inleg van 375 euro.
 • De gemeentelijke belastingen en -heffingen heb ik dit jaar vooraf gespaard. Dat beviel goed en doe wil ik voor het nieuwe jaar opnieuw gaan doen. Er gaat in totaal 541 euro in deze pot dit jaar, zo’n 42 euro per maand (januari het dubbele).
 • In het vierde kwartaal staat er een vliegreis gepland en ik wil nog een paar weekenden tussendoor weg. Ik reserveer 1.020 euro voor vakanties, 85 euro per maand.
 • De kosten voor de zorgverzekering van 2021 wil ik vooraf gereserveerd hebben: 1.140 euro oftewel 94 euro per maand.

Investeringen

Onder investeren versta ik zelf de aankoop van crypto en p2p-leningen. Ik ben begonnen met respectievelijk Celsius Network en Mintos en vind het allemaal reuze interessant. Tot slot wil ik beginnen met indexbeleggen, daarvoor heb ik een account geopend bij DEGIRO. Op ieder van deze drie platformen is de investering per maand even groot ingecalculeerd: 100 euro. Ik begin klein, wil het eerst uitproberen en zal over deze ontdekkingstocht later ongetwijfeld meer schrijven op mijn blog.

Sparen

De laatste post die ik wil treffen is mijn spaarpot. Mijn doel is dat daar aan het einde van het jaar zo’n 2.200 euro in zit. De inleg kan de ene maand wat groter zijn dan de andere, maar gemiddeld doel ik op 200 euro per maand. Voor mijn rijbewijs, één van mijn andere jaardoelen, heb ik al een reservering gemaakt. Tot slot gaat alles wat substantieel over is aan het einde van de maanden naar de spaarrekening.

Wat ik nu nog aan het onderzoeken ben is waar ik mijn reserveringen en misschien ook wel mijn spaargeld wil onderbrengen. Ik heb nu een betaal- en spaarrekening bij een grootbank, maar zit te denken aan een andere bank waar ik dit geld onderbreng. Zo is het echt ‘gereserveerd’ en is er een drempel om dit geld onder die bestemming te houden.

Ik besef me dat 43% sparen of investeren een groot deel van mijn inkomen is, maar ik wil het gewoon proberen. Niet geschoten, is immers altijd mis. Ik vind het bovenal heel leuk om hier nu zo actief mee bezig te zijn met mijn financiële doelen.

Wat zijn jouw financiële doelen voor dit jaar en heb je misschien nog een goede tip voor mij?

Photo by Dose Media on Unsplash

3 Antwoorden op “Mijn financiële doelen voor 2020

 1. Ik heb je blog net gevonden (via zuinigaan). Leuk om te lezen.
  Wat mij helpt is idd doelen stellen voor het jaar. (haalbaar en specifiek). In mijn geval is dat: sparen voor extra hypotheek aflossen, voor een andere auto, en aanvullen van een buffer.
  En dan dat ook echt iedere maand volhouden. Ik heb sinds januari een andere functie, en ga proberen 50% van mijn salaris opzij te zetten verdeeld over deze 3 dingen. TIme will tell…

  1. Top, echte SMART-goals dus 🙂 Heel veel succes met het behalen van je doelen en met je nieuwe baan! Thanks voor je reactie, DutchRN! Wordt gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.