Deze gemaksuitgaven kostten mij bijna €1.500,- per jaar

Winkelcentrum
 • Save

Ik schreef eerder over het inzicht dat ik creëerde aan het begin van dit kalenderjaar. Op basis daarvan bepaalde ik mijn financiële doelen voor dit jaar. Voor het eerst had ik een overzicht van wat er maandelijks binnenkwam en uitging. Een enorme eyeopener. Het zorgde er ook voor dat gemaksuitgaven, die normaal zonder na te denken werden gedaan, opgeteld in een keer behoorlijk opvielen.

Het is een enorm luxeprobleem, ik ben me er voor de volle honderd punten van bewust. Maar, terugkijkend is het natuurlijke norm zonde. In één jaar gaf ik honderden euro’s uit aan apps, diensten en impulsaankopen die ik eigenlijk niet nodig had. Dat gaat dit jaar anders! Dit is een overzicht van de gemaksuitgaven die ik als eerste aanpakte.

Geen Thuisbezorgd door een eetplanning

Laat thuis, weinig tijd en al helemaal geen inspiratie. Koken was aan het einde van een lange dag niet mijn favoriete bezigheid (understatement). Als ik al iets in huis had om te koken, want in de meeste gevallen moest er dan ook nog een sprint naar en door de supermarkt worden getrokken. Naast de benodigde ingrediënten belandden dan ook vaak ongezonde impulsaankopen in mijn mandje. Kortom: regelmatig liet ik mij verleiden door het gemak van apps als Thuisbezorgd.nl.

Sinds een aantal maanden heb ik het roer omgegooid. Ik doe maximaal 2x per week een boodschap en maak vooraf een lijstje. De apps van onder andere Jumbo en Albert Heijn zijn echte aanraders. Daarin kun je de actuele prijzen en aanbiedingen zien, maar ook lijstjes maken die vervolgens op volgorde van de winkel worden gezet. Ik maak er in de winkel een soort race- en speurtocht van en sjees de zakken chips nu zo voorbij. Recepten verzamel ik in de app Pocket. Twee of drie keer per week kook ik, meestal voor twee dagen. Door een weekplanning te maken heb ik van te voren al bedacht wat ik ga eten (en wat dus vooral niet).

Geen Thuisbezorgd meer: €303,05 per jaar

Netflix en Videoland zijn de deur uit

FOMO: Fear of Missing Out, ik wilde geen enkele nieuwe serie missen. Maar echt de tijd en zin om die series te gaan kijken had ik niet. Eind vorig jaar besloot ik eens kritisch naar mijn Netflix– en Videoland-abonnementen (ja, ik had ze allebei) te kijken. Het aanbod viel me al een poosje tegen en echt gekeken had ik er niet naar. Ik kwam er achter dat het aanbod op andere plaatsen gratis en eenvoudiger binnen te halen viel. Videoland-programma’s stonden ook in de RTL XL-app en voor internationale series maakte ik een feed op ShowRSS.

Geen streamingdiensten: €203,87 per jaar

Een ‘nadenklijst’ op Bol.com

Gemak dient de mens, en ik profiteerde er graag van. Iedere maand bestelde ik wel iets op Bol.com, acceptgirootje erbij en een dag later had ik het product al in huis. Maar, had ik dat artikel nu echt nodig? Soms wel. Maar, eerlijk gezegd meestal niet. Het grootste deel waren luxe gadgets. In plaats van de producten nu direct te kopen, heb ik op Bol.com een verlanglijst gemaakt. Die lijst noem ik ‘In overweging’ en een product moet ik hier van mezelf eerst twee weken inzetten voor ik het koop. Na twee weken beslis ik of ik het product écht nodig heb of dat het weer een impuls was. Meestal gaat het dan na die periode linea recta weer van de lijst af.

Het is lastig om hier een concrete besparing aan te koppelen, maar ik ben mijn aankoopgeschiedenis van het afgelopen jaar eens doorgegaan. Hallo, RVS-prullenbak (ik had al een prullenbak), leuke sokken (ik heb sokken genoeg), draadloze oordopjes (ik heb oordopjes genoeg) en bolderkarretje (why?). In totaal kwam ik tot 32 producten die ik eigenlijk niet persé nodig had. Ongelooflijk zo terugkijkend, maar waar.

Impulsaankopen Bol.com: €946,13,-

Totaal besparing gemaksuitgaven

Nogmaals: ik begrijp dat ik een extreem voorbeeld ben. Maar, bij het openen van dit blog heb ik mezelf voorgenomen om mezelf niet te sparen (haha). In totaal komen deze drie gemaksuitgaven op een totaal van €1453,05 per jaar, geld dat ik dit jaar zeker anders ga besteden.

Photo by Boudhayan Bardhan on UnsplashCopy

10 Antwoorden op “Deze gemaksuitgaven kostten mij bijna €1.500,- per jaar

 1. Hmm… Ik zou sokken nou niet bepaald gemaksuitgaven noemen. Wel misschien onnodig. Ook Netflix zie ik eerder als gewone bezuiniging.
  Thuisbezorgd is wel echt een gemaksuitgave. Je kan het namelijk zelf ook maken, alleen kost het tijd en moeite. Ik zie voorgesneden groente ook als gemaksuitgave. Koop je die dan ook ongesneden? 😉
  Gemak dient de mens, dus bedenk voor jezelf wat je nog acceptabel vindt om zelf te doen en te laten doen. Bewustzijn en erover nadenken is de belangrijkste stap.

  1. Mwa, met gemaksuitgaven doel ik op kosten die puur ‘uit gemak’ of zonder achterliggend idee gedaan werden. Ik had de twee abonnementen, maar kan de series ook prima op een andere manier kijken. Het gemak van het abonnement en het uitgeven is waar ik op doelde. En die prei snijd ik inderdaad nu ook zoveel mogelijk zelf, haha.

  2. Voorgesneden groente is niet voor iedereen een gemaksuitgave. Ik heb artrose, vooral in mn handen en vingers, en snijden, met wat voor mes ook, is moeilijk, zwaar en pijnlijk. En niet alles kan uit de diepvries komen.
   Berber

 2. Een leuk lijstje met mooie besparingen! Zo heb je zo maar ruim 120 euro per maand bespaard, dat is in 10 jaar ruim 14.500 euro!
  Heb je de besparing van Thuisbezorgd verrekend met de bedragen die je nu méér uitgeeft aan gezonde en goedkopere boodschappen?
  Ik was ook nogal impulsief bij Bol en ik gebruik sinds kort het verlanglijstje bij Bol net als jij als nadenklijst. Als ik na een aantal weken nog steeds iets wil hebben, dan laat ik het staan en dat blijft er misschien wel op tot mijn verjaardag in december, als het (= ik) zo lang kan wachten!

  1. Hoi Aaf! Ja, ongelooflijk als je dat zo doorrekend hè. Ik probeer het ‘verlanglijstje’ nu na twee weken ook niet direct te kopen, maar soms te koppelen aan doelen. Dus als ik bijvoorbeeld na een maand doel-x heb bereikt, mag ik van mijzelf iets van die lijst kiezen. De boodschappen zijn een stuk goedkoper geworden, omdat ik nu minder koop en weet wat ik wil hebben. Voorheen ging ik echt los in de supermarkt en kocht ik alles wat ik wilde/dacht zin in te hebben. Erg, hè…

   1. Ik beloon mij zelf ook bij goed bespaar- of gezond lifestylegedrag. Dat helpt volgens mij ook om het vol te houden!
    Dan mag ik een leuk (e-)boek of een leuke plant voor in de tuin of in de vensterbank. Daar kan ik dan erg van genieten en dat is heel belangrijk in het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.