Mijn vijf favoriete podcasts van dit moment (januari 2020)

Microfoon met koptelefoon
 • Save

Dé ontdekking van het afgelopen jaar zijn voor mij podcasts. Ik vind het heerlijk om ze op de achtergrond aan te hebben tijdens huishoudelijke klusjes, als tijdverdrijf in de trein of voor het slapengaan. Dit zijn de vijf Nederlandstalige podcasts waar ik op dit moment het meeste naar luister.

Wat zijn podcasts?

Ik ga er in dit artikel vanuit dat podcasts inmiddels zo ingeburgerd zijn, dat iedereen weet wat het zijn en hoe je ze kunt volgen en beluisteren. Weet je nou niet hoe dat moet, geen probleem. Je kunt op deze pagina alle informatie vinden.

Eeuw van de amateur

Beluister Eeuw van de Amateur op Spotify

Mijn favoriete proza op de vrijdagmiddag. Van alles en nog wat komt voorbij, meestal opgehangen aan een kapstok van wat presentatoren Botte en Ype zelf mee hebben gemaakt, waar zij op dat moment mee bezig zijn en herkenbare rubriekjes. Onderwerpen variëren van maatschappelijke issues tot cultuur en met enige regelmaat schuift er ook (een naar mijn smaak vaak iets té kunstzinnige) gast aan. De afleveringen zonder gast of die met hun Amsterdamse ‘inner circle’ vind ik het meest beluisterenswaardig.

Man man man, de podcast

Beluister Man man man man, de pocast op Spotify

Deze podcast is een van de populairste van Nederland, maar krijgt niet louter positieve reacties. Volgens sommigen is het een 538-radioprogramma (inclusief luid gelach van de presentatoren om zich zelf en hun eigen grappen) in podcastformaat. Desondanks vind ik het een van de meest grappige Nederlandse podcasts en lach ik soms hardop mee om de herkenbare situaties waarover vrienden Domien, Bas (beide Qmusic) en Chris (538) spreken. Terugkerend vraagstuk is: hoe mannelijk zijn wij eigenlijk? Het antwoord daarop valt de mannen zelf regelmatig tegen.

NRC Vandaag

Beluister NRC Vandaag op Spotify

De treinreis van mijn woonplaats naar de plek waar ik werk duurt net iets minder dan twintig minuten. De podcast Vandaag van NRC lijkt wel gemaakt voor dit ritje. Op het moment dat ik op het perron instap klinkt de stem van presentator Thomas dagelijks door mijn earpods: “Vanaf de redactie van NRC”. Samen met verslaggevers en correspondenten brengt op kalme en duidelijke wijze achtergrond aan bij het nieuws van die dag. Sommige onderwerpen interesseren mij meer dan anderen, maar over het algemeen is dit de podcast die ik het meest beluister. Een heerlijk informatief begin van mijn dag. Echt een aanrader.

Trust Nobody

Beluister Trust Nobody op Spotify

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is net begonnen en ook podcasters Elger, Mark en Nelleke zijn weer van start gegaan. In Trust Nobody bespreken zij iedere week de laatste aflevering van dit enorm populaire NPO-programma. Alles komt voorbij: van opdrachten tot verdenkingen en inbellende luisteraars. De podcast is wel aan de lange kant, dus ik beluister ‘m meestal in meerdere blokjes. Een tip voor iedereen die met plezier naar Wie is de Mol? kijkt en na de uitzending nog niet is uitgekeken.

Een Podcast over Media

Beluister Een Podcast over Media op Spotify

Nerd-alert! Oppernerd Alexander van Blendle en De Correspondent-leider Ernst-Jan bespreken wekelijks hun kijk op de ontwikkelingen in de wereld van media en tech. Ook spreekt het tweetal open over waar zij in hun dagelijks leven tegenaan lopen, hun fascinaties en delen ze met grote regelmaat (productiviteits)tips. Twee totaal verschillende mannen met een missie, die net als De Eeuw van de Amateur, zonder gasten op hun sterkst zijn. Interessant!

Luister jij ook graag naar podcasts? Wat is jouw favoriet? Ik ben erg benieuwd en hoor het graag. Laat je reactie hieronder achter.

Photo by Jonathan Farber on Unsplash

6 Antwoorden op “Mijn vijf favoriete podcasts van dit moment (januari 2020)

 1. Ik luister graag verhalen, De kasteelmoord en de Kofferbakmoord waren bijzonder, want echte crime verhalen. Coldcase verhalen, spannend…ook al weet je dat er geen dader is aan het eind van het verhaal. Ook de nieuwe podcast van Dagblad van het Noorden volg ik, In het hart geraakt.
  Omroep Gelderland heeft bijzondere podcast over zelfmoord, hoe ga je ermee om, hoe bespreek je zoiets moeilijks met een naaste die depressief is, oe is het om jaren depressief te zijn, of als en naaste de hand aan zichzelf heeft geslagen? Het onderwerp is zwaar, maar de maker heeft het zo kunnen maken dat je niet meegezogen wordt in een donkere afgrond. Heel knap. Ik verwacht dat die serie wel een Tegel(journalistieke jaarprijs) krijgt.

  1. Bijzondere titels, Greet! Met thema’s die ik nog nooit heb beluisterd in een podcast. Klinkt wel heftig, inderdaad. Qua true-crime heb ik (natuurlijk) eigenlijk alleen De moord in het landhuis geluisterd. Bedankt voor het delen van je tips!

 2. Ik luister naar low carb MD wanneer ik ga hardlopen. Uit de VS, en allerlei artsen die praten over low carb. Je moet ervan houden, ik vind het super.

 3. “Man met de microfoon “mooie verhalen met diepgang en humor
  “Zimmerman in space”. Over ruimtevaart, maar prachtig verteld met humor
  “ Radio Bergeijk”. Absurde humor
  “Parel radio”. Hierin komen de leukste podcasts aan bod

  Zomaar een greep, er is zoveel te luisteren.

  Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.