Mintos review: mijn resultaat na één maand

  • Save

Vandaag is het precies een maand geleden dat ik voor het eerst investeerde in P2P-leningen via Mintos. Tijd om een voorzichtige eerste balans op te maken. Hoe werkt Mintos, wat zijn mijn ervaringen en wat is mijn resultaat na één maand?

Hoe werkt Mintos

  • Save

Simpel gezegd is Mintos een Peer-to-peer (P2P) lending-platform waar op je kunt investeren in leningen. Dat houdt in dat je via Mintos en aangesloten kredietverstrekkers voor een bepaalde periode via een marketplace geld leent aan anderen, bijvoorbeeld aan particulieren, boeren of ondernemers. Na de looptijd wordt de lening terugbetaald en ontvang je rente over het uitgeleende bedrag. Die rente is een stuk hoger dan bijvoorbeeld de rente op je spaarrekening en ligt, afhankelijk van jouw instellingen, meestal zo tussen de 9 en 12%. Deelnemen kan met een inleg vanaf 10 euro, er zijn geen bijkomende kosten.

Mintos is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste platform in P2P-leningen in Europa. Er zijn meer dan 100.000 investeerders actief, die samen meer dan 1,5 biljoen euro hebben uitstaan. Vrijwel iedere maand sluiten nieuwe kredietaanbieders zich aan, er is dus aanbod genoeg.

De meeste leningen op Mintos hebben een buyback-garantie. Dat betekent dat als de lener niet terugbetaald, de kredietverstreker het leenbedrag en de misgelopen rente alsnog aan jou betaald. Door een gespreide portefeuille in te stellen en altijd te kiezen voor een gratis buyback-garantie, kun je het risico spreiden.

Wat zijn mijn ervaringen

Mijn inleg

Ik begon op 24 december met een eerste inleg van 200 euro via iDeal. In januari legde ik iedere week, met uitzondering van de laatste week via bankoverschrijving 25 euro bij. Eind januari startte ik met een maandelijks terugkerende automatische storing van 100 euro. Die 100 euro komt voort uit mijn persoonlijke financiële doelen voor passief inkomen, die ik begin dit jaar voor mijzelf stelde. Alle inleggen gingen zonder problemen en het bedrag was snel bijgeschreven in mijn account. Ook het uitbetalen naar mijn bankrekening heb ik even geprobeerd, ook dit verliep erg snel en probleemloos.

Mijn strategie

Omdat ik mij van te voren goed had ingelezen, had ik voordat de eerste bijstorting plaatsvond al een strategie bedacht. Je kunt bij Mintos kiezen voor handmatige investeringen (dan kies je ze helemaal zelf uit) of voor de auto-invest mogelijkheid. Ik koos voor de laatste, zodat er nooit geld overblijft dat niet geïnvesteerd is.

Mijn auto-invest heb ik ingesteld op short term-loans met buyback-garantie, rentes tussen 9 en 13% (hoe hoger de rente, hoe hoger het risico), een maximale inleg van 50 euro per lening en looptijden tussen 0 en 6 maanden. Mocht er nu in die eerste strategie geen aanbod zijn, dan heb ik een tweede strategie ingesteld met langere looptijden (tot 9 maanden) en hogere rentepercentages. Iets risicovoller dus. Tot nu toe is er één lening via deze strategie gestart, het is dus echt een back-upplan.

Mijn eerste Mintos-resultaat

  • Save
Een screencapture van de huidige status van mijn Mintos-account.

Binnen de door mij gekozen auto-invest strategieën heb ik tot nu toe deelgenomen in 11 investeringen in leningen. Ik leende een tientje aan een oudere vrouw in Mexico voor een nieuwe wasmachine, een leeftijdsgenoot in Spanje had geld nodig voor onverwachte uitgaven en Pool gebruikte een bedrag om een vriend te helpen, zo maar wat voorbeelden. Je kunt dus zien waar de leningnemer jouw geld voor gebruikt, wat de terugbetaaldata zijn en hoe groot jouw aandeel is in de totale lening.

Zoals je hierboven ziet in de printscreen van mijn huidige accountstatus zit ik momenteel op een gemiddeld rendement van 9,4%, toch 187x zoveel als op mijn spaarrekening. Ik heb nu 286,02 euro in lopende leningen staan. 89,80 euro is niet op tijd terugbetaald, verdeeld over drie leningen uit Mexico. Toeval of niet, voor mij een reden om Mexico als land uit te schakelen in mijn auto invest-instellingen. Acht leningen zijn al keurig voldaan en afgerond.

Mijn conclusies

Mintos awards
  • Save

Erg positief! Ik ben erg te spreken over het rendement en het gebruiksgemak van Mintos. Het is voor beginners een mooie eerste stap in P2P-leningen. Je bouwt er eenvoudig een leuk passief inkomen mee op. De website is duidelijk en overzichtelijk en de techniek werkt uitmuntend. Je speelt als het ware bankje met je eigen geld, supertof.

Door de vele deelnemers en het bewezen resultaat is het platform zeker betrouwbaar te noemen. Uiteraard moet je het bedrag dat je investeert via Mintos wel kunnen missen, een risico is er altijd. Ikzelf miste wel een app waarin ik mijn account kon volgen, maar daar lijkt op korte termijn een oplossing voor gevonden te zijn. Mintos heeft aangekondigd binnen een paar maanden apps voor iOS en Android te lanceren. Kortom: helemaal top!

BONUS | Mintos heeft voor lezers van dit blog een speciale registratie-link, waarbij zij een bonus van 10 tot 100 euro cadeau kunnen krijgen. Klik hier om direct te registreren. Een compleet overzicht van alle cashback-acties en bonussen is te vinden op deze pagina.

Beelden: Mintos/blog.mintos.com

4 Antwoorden op “Mintos review: mijn resultaat na één maand

    1. Niet helemaal met je eens, Petra. Het is een eerste meetmoment en uiteraard volgt er over een paar maanden ook een update om te kunnen bepalen hoe dit zich na verloop van tijd heeft ontwikkeld. Voor nu zijn mijn ervaringen positief.

  1. Ik begrijp niet dat je hiervoor nog reclame maakt! P2p lenders staan sinds december jl. zwaar onder druk nu Kuetzal en Envestio een grote ponzi scheme was en er ongetwijfeld meer zullen volgen… Ze lokken bloggers en onwetenden met aantrekkelijke affiliatielinks. Het was beter geweest als je meer research had gedaan. Weet dat de gedupeerden een rechtszaak beginnen en ook de bloggers verantwoordelijk houden

    1. Hoi! Bedankt voor je reactie. Als je twijfelt over investeren of over het platform waarop je dat wilt doen, is het je eigen afweging om dit al dan niet te doen. Mijn afweging staat hierboven en mijn positieve ervaring is gebaseerd op één maand gebruik. Geld dat je niet kunt missen, moet je sowieso niet investeren. Investeren brengt risico’s met zich mee, zoals ook in het artikel staat aangegeven. Meer informatie hierover vind je ook de website van Mintos zelf, o.a. op https://www.mintos.com/en/invest/investor-protection/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.