Mijn energieverbruik: januari 2020

Stopcontact
 • Save

Hoe verhoudt mijn energieverbruik zich tot dat van anderen? Ik vind het zelf altijd erg interessant als mede-bloggers hun energiestatistieken over de afgelopen maand delen. En wie smult van data van anderen, moet zelf ook het een en andere delen. Tenminste, dat vind ik. In deze post duiken we in mijn energieverbruik van de afgelopen maand.

Januari 2020 was de eerste maand waarin ik volledig de beschikking had over een slimme energiemeter. Hoe de installatie daarvan verliep, lees je hier. Onderstaande grafieken zijn afkomstig van slimmemeterportal.nl. Getoonde bedragen zijn exclusief vastrecht. Ik woon in een tussenwoning uit 1918 met matige isolatie.

Elektriciteit

 • Save

Een teleurstelling deze maand: er is geen teruglevering te zien. De 24ste had ik een dag vrij genomen (ook wel te zien in de grafiek) zodat mijn langverwachte zonnepanelen konden worden geïnstalleerd. De middag van te voren belde de leverancier dat de panelen toch niet geschikt zouden zijn voor mijn dak en blies men eenzijdig het hele circus af. Afgelopen week heb ik dan ook besteed aan het vinden van een andere installateur, die op korte termijn alsnog kan leveren.

Verder valt op dat ik de zaterdagen lekker thuis aan het klussen ben geslagen en dat ik op 1 januari nog op vakantie was in Rome. Ook het sluimerverbruik vind ik verhoudingsgewijs redelijk aan de hoge kant. Tijd om daar maar eens naar te gaan kijken binnenkort.

Gas

 • Save

Deze maand verbruikte ik gemiddeld 2,25 kuub gas per dag. Op 7 januari werd bij mij een slimme Nest-thermostaat geïnstalleerd. Daarover zal ik over een poosje eens een review schrijven. Ik ben benieuwd wat dit mij per maand gaat opleveren. Voor nu heb ik ‘m op een vast programma ingesteld.

Vergelijking

Omdat ik pas een paar maanden in mijn nieuwe woning woon, is het vergelijken met mijn energieverbruik van een maand geleden onzinnig. Ik ben van een jaren 80-appartement naar een tussenwoning van meer dan 100 jaar oud gegaan. Wel kan ik mijn verbruik vergelijken met mijn directe omgeving (op postcode), woonsituatie (op huistype en per m2) en alle aansluitingen in ons land.

 • Save

Vind jij het ook altijd zo interessant om dit soort cijfers van anderen te zien? Laat jouw reactie, bijvoorbeeld over je eigen energieverbruik, hieronder achter in de comments. Ik ben erg benieuwd!

Photo by Neven Krcmarek on Unsplash

2 Antwoorden op “Mijn energieverbruik: januari 2020

 1. Jouw verbruik is helemaal niet slecht!
  Mijn stroomverbruik in januari is 56,50 kWh, een vergelijkbaar huishouden verbruikte 225,39 kWh. Dat is dus een alleenstaande in een zelfde type woning, ook omstreeks 1973 gebouwd.
  Mijn gasverbruik in januari is 78,04 m³, een vergelijkbaar huishouden verbruikte 106,30 m³.
  Het vloeroppervlak van mijn woning is 129m2.

  1. Grappig hè, om deze cijfers onderling te vergelijken 😉 Jij zit voor je oppervlak ook top, zeg! Leuk dat jij ook even jouw data deelt, Aaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.