Pay Yourself First: maar hoe?

Man voor computer
  • Save

Deze week vroeg het blog Meer of Mynder naar het beste advies dat ik zou geven aan iemand die (net als ik) nét met personal finance is begonnen. Mijn advies: Pay Yourself First. Wat dat is en hoe je dat doet, leg ik je graag zo simpel mogelijk uit.

Wat is Pay Yourself First?

Pay Yourself First is een populair principe dat wordt gebruikt bij het beheren van je persoonlijke financiën en investeringen. Veel mensen kijken aan het einde van de maand wat ze over hebben gehouden en sparen of investeren dat deel. Bij Pay Yourself First zet je aan het begin van de maand dit bedrag weg. Op die manier kun je eenvoudiger geld opzij zetten, het werkt echt.

Hoe begint je met Pay Yourself First?

Check je inkomsten en uitgaven

Voor je begint zul je eerst moeten weten wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat. Schrijf alles onder elkaar (je kunt daarvoor bijvoorbeeld je internetbankieren en Excel gebruiken) en trek het bedrag dat binnenkomt af van je vaste uitgaven. Heb je wisselende inkomsten, neem dan een gemiddelde en ga daarbij liever de laag dan te hoog zitten.

Kijk kritisch naar je uitgaven

Nu je een overzicht hebt gemaakt, is dit een mooi moment om kritisch te kijken naar wat je ontvangt en uitgeeft. Check of het mogelijk is om je vaste kosten te verlagen, bijvoorbeeld door zaken op te zeggen of over te sluiten. Kijk ook naar de variabele uitgaven, bijvoorbeeld etentjes, boodschappen enzovoorts. Veel van deze relatief kleine uitgaven kunnen aan het einde van de maand flink optellen.

Voorbeeld:
Inkomsten €2.500,- – uitgaven €1.750,- = €750,- per maand over.

Wat houd je per maand over

Trek nu je uitgaven af van je inkomsten en vergeet hierbij niet je besparingen mee te tellen. Kom je op een negatief saldo uit, dan is het nog belangrijker om goed naar je uitgaven te kijken en/of je inkomsten te vergroten.

Voorbeeld:
Inkomsten €2.500,- – uitgaven €1.750 = €750,-, op de uitgaven bleek een besparing van €50,-per maand mogelijk. €750,- + €50 ,- = nu €800,- per maand over.

En nu: Pay Yourself First

Nu we precies weten wat er maandelijks over is, kun je bepalen wat opzij wilt zetten. Hoeveel is persoonsafhankelijk en ‘de geleerden’ zijn er niet over eens wat nu het beste percentage is. Dat hangt ook af van het doel, bijvoorbeeld je spaarrekening of een investering, waarvoor je geld opzij zet. Meestal ligt dit rond de 10%, maar er zijn ook mensen met grotere doelen en hogere percentages. Dit percentage wordt Personal Saving Rate genoemd.

Voorbeeld:
Per maand over €800,- / inkomsten €2.500,- = 32% Personal Saving Rate.

Een van je doelen kan zijn om op een bepaalde datum een bepaald bedrag bij elkaar gespaard te willen hebben, bijvoorbeeld voor een grote aankoop. Nu je weet wat je per maand overhoudt, kun je ook terugrekenen hoe lang je nodig hebt om dit doel te bereiken.

Voorbeeld:
Je hebt een spaardoel van €25.000,- / €800 (of een kleiner deel als je niet alles aan een spaardoel besteedt) per maand = 31,25 maanden / 12 maanden per jaar = 2,6 jaar.

Doe jij aan Pay Yourself First of heb je nog een goede tip of misschien nog een vraag? Laat het hieronder weten.

Photo by Austin Distel on Unsplash

2 Antwoorden op “Pay Yourself First: maar hoe?

    1. Zeker, goede tips! Bedankt voor je aanvulling. Ik denk dat iedereen zich daar in kan vinden, bepaalde zaken hebben nu eenmaal meer prioriteit dan de ander. Een daarvan is absoluut je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.