Nieuwe slimme meter: aanvragen, installatie en ervaring

  • Save

Deze week is het precies een maand geleden dat de oude draaimeters in de (nog steeds niet gebouwde, oeps) meterkast door Liander werden vervangen door nieuwe slimme meters. Hoe gaat het aanvragen en plaatsen van een slimme meter in zijn werk?

Vervangen voor terugleveren

Een van mijn grootste maandelijkse kostenposten, na de hypotheek en verzekeringen, is energie. In mijn nieuw gekochte rijtjeshuis uit 1906 gebruik ik een stuk meer gas en stroom dan in mijn kleine appartement van 65m2. Door een investering, waarover later meer, in zonnepanelen kan ik hier flink op besparen. Ook bij de keuzes bij de aanschaf van de keukenapparaten (inductie, elektrische oven) heb ik al voorgesorteerd op deze investering. Momenteel is de CV-ketel nog de enige gasgebruiker in mijn huishouden.

Voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden, moest de elektriciteitsmeter geschikt worden gemaakt voor terugleveren. De oude meter met draaischijf werd bij mij door netbeheerder Liander kosteloos vervangen door een Landis + Gyr E360-slimme meter. Ook de gasmeter werd direct vervangen door een slimme variant. De nieuwe meters worden gewoon geplaatst in het ‘framework’ van de oude meters, er is dus geen breek- of boorwerk nodig. 

Is een slimme meter gratis?

De netbeheerders, waaronder Liander, zijn van plan om op termijn alle oude meters in ons land te vervangen, daarover kun je op hun website meer lezen. In mijn geval heeft de aanbieder van de zonnepanelen ook de melding bij Liander gedaan, waardoor ik zelf eerder dan gepland en gratis nieuwe meters kon aanvragen. Mocht je nog niet in aanmerking komen voor vervanging op basis van de door de netbeheerder gemaakte planning, dan kun je voor ca. €75,- alsnog zelf vervanging aanvragen. Je kunt een slimme meter ook weigeren op het moment dat deze wordt aangeboden.

Plaatsing van de slimme meter

De afspraak met de monteur van Liander wordt door het bedrijf samen met jou gepland. Ik kreeg de keuze uit verschillende datums en kon kiezen uit twee tijdvakken (‘s ochtends of ‘s middags). Tijdens de werkzaamheden moet je zelf (of iemand anders namens jou) thuis zijn. Je ontvangt een bericht met de bevestiging van de afspraak.

De monteur zelf was keurig op tijd en had ongeveer 1,5 uur werk om de meters te vervangen. De oude meters neemt hij weer mee. Houd er wel rekening mee dat je tijdens deze werkzaamheden geen elektrische apparaten kunt gebruiken. Immers, de stroom wordt uitgeschakeld. Ook je Wifi en verwarming werken dus even niet. Aan het einde van de installatie ontvang je een korte uitleg over de werking van de meters.

Landis + Gyr E360 slimme meter
  • Save
Foto: Landis + Gyr

Functies van de slimme meter

Verschillende typen

Voor het terugleveren van energie was eerder een losse meter nodig. Dat is nu niet meer het geval. De slimme meter is overigens een ander apparaat dan een digitale meter, die ook bestaat. Het verschil is dat de slimme meter de informatie ook kan verzenden en een digitale meter alleen de meterstand laat zien. Veel oude huizen hebben nog een draaischijfmeter. Deze kan terugdraaien bij teruglevering, net zoals een digitale meter.

Geen meteropnames meer

De slimme meter zorgt er voor dat de meterstanden van je electriciteits- en gasmeter periodiek worden doorgestuurd naar het energiebedrijf. Meestal gebeurt dit één keer twee maanden of op het moment dat er zich bijzonderheden voordoen, bijvoorbeeld een verhuizing of op het moment dat je overstapt naar een andere leverancier.

Inzicht via realtime display

Het display van de slimme meter biedt de mogelijkheid om tot op twee cijfers achter de komma te direct te bekijken hoeveel KWh aan stroom je op dat moment gebruikt. Ik moet bekennen dat ik kort na de installatie nog wel eens naar de meterkast ben gelopen om te kijken hoeveel die elektrische kookplaat en –oven nu daadwerkelijk verbruikten.

Koppeling energieverbruiksmanager

Wil je een mooi grafiekje van je energieverbruik? Dan kun je de data van de slimme meter koppelen aan een energieverbruiksmanager. Sommige energiebedrijven bieden deze optie aan in hun eigen smartphone app. Ik ben zelf begonnen met het gebruik van slimmemeterportal.nl, waarop per dag je verbruik en energiekosten in te zien zijn. Hopelijk draagt dit bij aan bewustwording en besparing van energie.

Nadelen van de slimme meter

Sommige consumenten zien in het gebruik van de slimme meter een aantal nadelen. Veel gehoord is: hij is niet slim. Dat klopt, de naam suggereert dat de meter je bijvoorbeeld kan helpen bij het besparen van energie of anderszins zelf na kan denken. Dat is niet het geval. Het enige ‘slimme’ is dat deze meters je energieverbruik doorsturen naar je energiebeheerder. Dat is voor sommige mensen ook een van de nadelen, want wie waakt over de versleuteling van de gegevens en de opslag en het gebruik daarvan? Op dit moment is Netbeheer Nederland bezig om daar een richtlijn voor op te stellen (hier meer FAQ). Tot slot zien mensen, nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, in de precisie van de meter een nadeel. Een draaischijfmeter is onnauwkeuriger en dat kan soms in je nadeel werken.

Mijn ervaring na 1 maand gebruik

Nu de slimme meter precies een maand in de meterkast hangt, is het tijd om kort terug te blikken. De aanvraag ging vlot en de installatie was redelijk snel uitgevoerd. Ik werkte thuis, maar had er dus geen rekening mee gehouden dat er tijdens het installeren geen internet was. Hmm, niet zo handig. De eerste dagen heb ik regelmatig even gespiekt wat bepaalde apparaten gebruikten en hoe mijn energieverbruik zich ontwikkelden.

Mijn energiemaatschappij bood geen mooie app met grafieken (en ik houd van overzichten, lijstjes en grafieken), dus na de eerste week heb ik mij aangemeld bij slimmemeterportal.nl. Daarover binnenkort meer, want ik heb hun website nog niet lang genoeg kunnen gebruiken.

Al met al zie ik amper nadelen (privacy, maar dat ‘weegt voor mij op’ tegen het gebruiksgemak en het inzicht) en ben ik na een maand erg tevreden over mijn nieuwe slimme elektriciteits- en gasmeters. Nu de bouw van de meterkast nog afronden 😉

Heb jij ook een slimme meter, welke portal of app gebruik je en welke inzichten heeft het jou gebracht?

Photo by Lukas Bato on Unsplash

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.