Hoe Rick Pastoors’ boek Grip mijn leven veranderde

  • Save

Wat is Twitter soms (en soms ook helemaal niet) een mooi medium, hè. Een aantal jaar geleden trof ik in mijn tijdlijn de toenmalige productmanager van Blendle, Rick Pastoor, en ben ik hem gaan volgen. Al snel bleek dat ik zijn kijk op productiviteit erg interessant vond. Zijn YouTube-updates volgde ik wekelijks. Ik merkte dat ik langzaamaan wat zaken over begon te nemen: een taskmanager, agenda-tools, productiviteitstips. 

Zijn kijk op slimmer werken heeft hij begin vorig jaar uiteengezet in een zelf uitgegeven boek: Grip. – Hoe vet is het als je een eigen boek kunt en durft te uitgeven, btw. – Het boek is opgedeeld in drie delen: grip op je werk, grip op je jaar en grip op je leven. En een beetje ‘grip’ kon ik wel gebruiken vond ik, niet alleen in mijn werk, maar ook in de rest van mijn leven. 

Door de eerdere tips van Rick had ik het idee dat ik het idee dat mijn werk wel aardig liep (er bleek nog behoorlijk wat ruimte voor self-improvement), mijn jaar ging voorbij zonder dat ik het zelf doorhad (verbeterpunt, understatement bleek achteraf) en grip op mijn leven, uh ja (had ik dat überhaupt?). 

Een persoonlijk resumé.

Rick Pastoor - Grip
  • Save

Grip op je werk

Het motto: niets onthouden, gebruik takenlijstjes en je agenda is niet zo heilig als een Indische koe, daar schrijf je alles wat je gaat doen in. Veel van zijn tips and tricks heb ik geprobeerd toe te passen, de ene bleek voor mij succesvoller dan de andere en hield ik langer of juist korter vol dan de andere. Maar, ik ben bewuster bezig met mijn tijd en heb nu minder het idee dat ik aan het einde van de werkdag of -week nog van alles moet, terwijl de klok ongenadig verder tikt.

Wat heb ik overgenomen

Ik probeer zo min mogelijk te onthouden

Gek werd ik er van: de dingetjes die ik ‘nog even’ moest doen. Die onthield ik allemaal en vaak resulteerde dit in een weekendochtend waarop van alles ‘nog moest’. Om de zaken die ik helemaal vergat, niet meer duidelijk had of verkeerd onthield nog maar te vergeten. Kortom: ik schrijf nu alles op, liefst in een online task manager.

Op mijn werk werken wij in het Office 365-pakket. De standaard takenfunctie van Outlook voldoet daar vooralsnog prima. Daarbuiten bleek ik al een Wunderlist-account te hebben. Dat is een nieuw leven ingeblazen en bevalt vooralsnog qua tooling redelijk. Het resultaat is vooral rust in mijn hoofd. En laat dat nou een van de speerpunten zijn van de in het boek gegeven tips.

Ik probeer zoveel mogelijk in te plannen

Mijn werkagenda heb ik nu zo ingedeeld dat ik iedere ochtend begin met mijn e-mail, die tijd staat vast en benut ik iedere dag. Daarna is het tijd voor de administratie en heb ik het, voor mijn gevoel, minst leuke deel van de dag gehad. Grote projecten die veel tijd vergen of die ik absoluut moet doen plan ik ook in, soms al weken van te voren. De tijd die overblijft is vrij voor degene die mijn agenda verder vult om afspraken te plannen en kan gebruikt worden voor meetings (waarvan een aantal natuurlijk periodiek terugkeren, die worden uiteraard automatisch doorgepland). 

De blokken waarin in taken uitvoer, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een rapport of het bellen van medewerkers, noem ik voor mezelf actieblokken. Actieblokken korter dan een half uur plan ik niet, die taken doe ik tussendoor. Aan het einde van de vorige week blik ik vooruit op de nieuwe week en check ik of alles goed staat en of ergens nog voorbereiding voor nodig is. Vaak kom ik er dan achter dat ik nog een ruimte moet reserveren of bijvoorbeeld een lunch wilde regelen.


Grip op het jaar

Afgelopen week, het is nu net Oud en Nieuw geweest, hoorde ik het weer aan alle kanten: “Wat is dat jaar weer omgevlogen, hè!”. Klopt, maar wat heb ik nu eigenlijk weten te realiseren? Waar is al mijn tijd gebleven? Wat heb ik eigenlijk gedaan en vooral: welke goede voornemens of doelen had ik dit jaar? Waarom doe ik wat ik doe? Deze vragen stelde ik mijzelf ook afgelopen jaarwisseling. Dit jaar moest het anders.

Waar het eerste deel van Grip zich focust op het hoe, gaat deel twee over het waarom. Voor mij was dit het deel waar ik het meeste aan gehad heb. Het boek helpt je bij het bepalen van zaken die jij belangrijk vindt, welke doelen je voor jezelf kunt stellen en hoe je die vervolgens gaat halen. 

Wat heb ik overgenomen

Ik stel jaar- en kwartaaldoelen

Begin dit jaar heb ik voor mezelf een terugblik gehouden op het afgelopen jaar. Grip geeft je hiervoor een aantal handvatten, vooral het gebruik hierbij van je agenda is erg handig. Ook ik had goede voornemens, maar waarom zijn die niet geslaagd? Nadat ik die had uitgeschreven, heb ik alles opgeschreven wat ik in het nieuwe jaar wilde bereiken. Die lijst heb ik opgeschreven (in mijn geval in een Google Docs-bestand, zodat als mij iets te binnen schoot ik dit direct kon opschrijven) en een aantal dagen laten ‘broeden’. Uiteindelijk heb ik de doelen gebundeld en gecategoriseerd in drie hoofdthema’s. Voor het eerste kwartaal zijn die inmiddels vertaald in kleinere subdoelen.

Ik zorg voor een stok achter de deur

In het boek wordt aangestuurd op het zoeken van een zogenaamde accountability partner. Iemand die letterlijk de stok achter de deur voor je is en vice versa, die je periodiek gaat vragen waarom je dingen wel en niet hebt gedaan en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. 

Ik heb er dit jaar voor gekozen om niet meteen all-in te gaan en het voor mezelf behapbaar te houden. Ik heb drie hoofdonderwerpen gekozen, weliswaar breed, maar het zijn er maar drie. En het concept van een accountability partner wil ik proberen anders in te zetten door mijn doelen met mijn omgeving te delen. Nu zul je denken: die staan lekker dichtbij, dus praten je vast naar de mond. Zou kunnen. Daarom heb ik ook besloten om een deel van mijn doelen te delen op dit blog. Jij bent dus als lezer mijn accountability partner, goed? Spreek me in de comments gerust aan als je denkt: “Wat doet ‘ie nu en hoe staat het hier of daar mee?”.


Grip op je leven

Het derde deel van het boek focust zich op de lezer. Het hielp mij om van een afstandje naar mijzelf en de situaties om mij heen te kijken. Wie ben je? Waarom gaan zaken zoals ze gaan? Hoe kijkt de buitenwereld naar je? Is dat een beeld dat je bevalt of herkent? Dat heeft zeker nieuwe inzichten opgeleverd en was deels ook een bevestiging van zaken die ik zelf al als zodanig in mijn hoofd had. 

Met het derde deel had ik zelf ‘uitvoerend’ het meeste moeite. Ik heb besloten hier klein te beginnen en een aantal praktische tips direct ter harte te nemen. In mijn jaardoelen heb de verdere verdieping van dit deel geschaard onder ‘professioneel groeien’. Ik ga mij hier gedurende het jaar verder in verdiepen, omdat ik voor deze inzichten en eventuele  veranderingen meer tijd nodig bleek te hebben.

Wat heb ik overgenomen

Ik houd langer mijn mond

In een van de situaties die in het boek worden geschetst herkende ik mijzelf. Rick heeft het over meetings waarin bepaalde type personen aan het begin hun mening geven en eigenlijk daarmee de minder snelle of assertieve deelnemers het gras voor de voeten wegmaaien. Wellicht hadden die mensen juist wel kwaliteiten die konden bijdragen aan een andere invalshoek of oplossing. 

Direct na de kerstvakantie heb ik deze tip zelf direct in de praktijk gebracht. Ik probeer tijdens meetings nu ook meer op de rest van de deelnemers te letten. Wie zegt wat en waarom, en vooral ook: wie zegt niets? Samen komen we volgens mij inderdaad verder dan wanneer één persoon in de meeting al de weg naar de uitkomst voorkauwt.

Hoe nu verder?

Grip heeft me veel praktische tips, nieuwe inzichten en doelen opgeleverd. Zoveel zelfs dat ik mezelf genoodzaakt zie om de implementatie uit te smeren over een langere periode. Die doelen ga ik opnemen in mijn eigen jaar- en kwartaaldoelen. Ik heb (nog) geen maanddoelen en heb ook andere dingen uit het boek soms in een eigen jasje gegoten. Maar, voor mij werkt dit nu. Ik merk dat ik er actief mee bezig ben en dat het motiveert om verbeteringen of resultaten te zien. Ik heb nu al zin in de kwartaalreview waarin ik een overzichtje kan maken van de dingen die ik nu enthousiast heb opgepakt.

Ik heb me, zoals je hierboven al kon lezen, voorgenomen om een deel van mijn doelen op dit blog te delen en de voortgang hiervan met jullie te delen. Dat ga ik zeker doen! Stay tuned voor meer Grip.

Op YouTube vind je een videoserie waarin Rick Pastoor vertelt over Grip. Echt een kijktip als je geïnteresseerd bent in slim werk, je leven organiseren en het boek. Deel één staat hierboven en dit zijn deel twee (panelgesprek) en deel drie (het boek).

Hebben jullie Grip gelezen? Wat vond je er van en heb jij jezelf ook doelen gesteld dit jaar?

Photo by Japheth Mast on Unsplash

Eén antwoord op “Hoe Rick Pastoors’ boek Grip mijn leven veranderde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.